– Med bevisstheten om hva tanker gjør med oss vil vi kanskje bli mer forsiktige med hva vi sier om og til hverandre. Dette bidrar til at vi får et bedre klima både på innsiden og utsiden, sier Constance Ørbeck-Nilssen.
Constance Ørbeck-Nilssen har jobbet som både journalist og lærer. Nå er hun forfatter på heltid, og har utgitt en rekke barnebøker, siden debuten i 2006 med novellen Det er bare å lukke øya (Cappelen). Denne høsten er hun klar med en ny bok for de minste, som er illustrert av Oscarvinnene animasjonsfilmskaper Torill Kove.
Forfatter: Constance Ørbeck-Nilssen
Aktuell med: Hvor kommer tanker fra? (Ena)
– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Hvor mange av oss bærer ikke på tanker om oss selv som er et resultat av hva andre rundt oss sier, mener, tror, vil tro at vi er? Alle stemmene der ute som mener så mye om oss og som flytter inn på innsiden og blir til tanker som hele tiden forteller oss noe om hvem vi er. Skal stemmene på utsiden være sterkere enn de på innsiden? Hva vil du tenke om deg selv?
– Et bra liv er både å være dum og klok, få til ting og ikke, være trist og glad, snill og slem. Du er ikke bare en ting. Ikke tro at det noen sier om deg stemmer, før du har undersøkt om det er sånn du er eller vil være. Målet er at vi skal kjenne etter hva som gjør at det er ok å leve som oss selv.
– Disse viktige spørsmålene gjorde at jeg ville skrive denne boken som både er til barn, ungdom og voksne. Ønsket mitt er at med større bevissthet rundt hva tanker gjør med oss og hvor de egentlig kommer fra, vil vi kanskje bli mer forsiktige med hva vi sier om og til hverandre. Som også kan bidra til at vi får et bedre klima både på innsiden og utsiden. Med de steke bildene til Torill Kove, er dette en bok jeg tror vil berøre mange der ute.
– Og de som leter etter eller savner spørsmålstegnene i boka, vil lete forgjeves. Det er et viktig poeng for Torill og meg å droppe dem. Teksten er en stor undring og refleksjon over temaet. En indre samtale med seg selv om seg selv og hva som har formet egen oppfatning av seg selv og tilværelsen. Teksten og bildene vender seg innover og utover. Det er den prosessen som starter i leseren som er det sentrale.
– Tre barnebok-favoritter:
– Ulf Stark, Gro Dahle, Tove Jansson.
– Sjekk ut:
– Det må bli Torill Kove sin bok; Tråder.
– Hvordan jobber du?
– Jeg leser mye skjønnlitteratur, poesi, bøker som tar for seg eksistensielle spørsmål, filosofi og psykologi. Jeg bruker mye tid på reseach og bearbeidelse av tekst som leder opp til det endelige uttrykket. Det å lage billedbøker har også en viktig side som handler om samhandling med illustratør. For meg en kilde til inspirasjon.
– Din egen favorittillustrasjon?
– Det må bli Akin Duzakin sitt bilde i sort hvitt av fuglene som er på vei til fuglekongen i boka; Fargene som forsvant. Det er noe med flukten gjennom luften, friheten, samholdet mot et felles mål. Det bildet berører meg sterkt.
– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Boka om Heidi. Den hadde alle ingredienser som et liv rommer; godhet, ondskap, relasjonsbygging, tillitt, glede, sorg, og en hovedkarakter som for meg var lett å identifisere meg med.
– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Jonathan i Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren.
– Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Jonathan.
– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Sett fra en lesers perspektiv; definitivt muligheten til identifikasjon, innlevelse og vekst. At å lese boken, gjør en forskjell. Åpner opp, skaper større rom i og utenfor seg selv og setter spor. Fra en forfatters side blir det å ta i bruk de verktøyene som en har og inspireres av, for nettopp å kunne invitere inn. Men ikke alle vil eller skal inn. Det er viktig å minne seg selv på.
(Hovedfoto: Magikon forlag)
READ THE FULL INTERVIEW HERE